Регионалната инспекция по околната среда и води (РИОСВ) във Варна ще

...
Регионалната инспекция по околната среда и води (РИОСВ) във Варна ще
Коментари Харесай

РИОСВ - Варна ще изкупи 16 000 декара, за да бъдат обявени за защитени

Регионалната ревизия по околната среда и води (РИОСВ) във Варна ще изкупи оптимално допустима повърхност парцели - земи, попадащи в предпазената зона " Понто-сарматски степи ". Това стана ясно по време на встъпителна среща по показване на проект  " Подобряване на природозащитното положение на степно естествено местообитание 62СО в предпазена зона “Комплекс Калиакра “ посредством закупуване на земи ", заяви БНР. Средствата са обезпечени по Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 " на  Регионалната ревизия по околната среда и води във Варна. 

Дейностите по плана към този момент са почнали, като с социална поръчка са определени оценителите на земите, които попадат в местообитанията " Понто-сарматски степи ". След придобиването, тези земи ще станат обществена държавна благосъстоятелност и ще бъдат оповестени за предпазени територии. Това сподели за Радио Варна ръководителят на екипа по плана Силвия Стоилова.

Ще бъде изкупена оптимално допустима повърхност поземлени парцели, както от физически, по този начин и от юридически лица. Става въпрос за към 16 000 декара територия. Обяснението на екоинспекцията е, че защото тези територии са предпазени, в тях не може да се прави никаква активност. 

Основната цел на плана е да се обезпечи запазване на предпочитано местообитание в предпазената зона " Понто-сарматски степи ", сподели за Радио Варна Христина Генова – шеф Дирекция " Превантивна активност " към Регионална инспекция за опазване на околната среда и участник в плана. От Регионална инспекция за опазване на околната среда прецизираха, че земите попадат на територията на общините Балчик, Каварна и Шабла. Общата стойност на плана е 13,4 милиона лв..

Собственици на парцели, попадащи в тези картирани земи се обръщат за съвет и към Неправителствени организации, каквато е " За Туризма на Калиакра ", показа пред Радио Варна Стелиян Томов – ръководител. Според към този момент направени пазарни оценки от самите притежатели на парцели на територията на общините Балчик, Каварна и Шабла, цената е към 40 лева/кв.м, добави Томов. На процедура притежателите нямат друга опция, защото тези земи не могат да се застрояват. Причината е, че попадат в Натура 2000.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР